Framo er en fremtidsrettet produksjonsbedrift, og har tatt i bruk industri 4.0 prinsipper i sin produksjon. Industri 4.0 innebærer å kombinere automatisering og datautveksling i produksjon, for eksempel ved å integrere digitale teknologier som kunstig intelligens (AI), robotikk, og big data-analyse for å skape «smarte fabrikker» og forbedre generell effektivitet, produktivitet og kvalitetskontroll.

DuoTech automatiserte rørsatshåndtering

Framos filosofi er at alt produksjons-teknisk utstyr skal automatiseringsmuligheter som gir mulighet for drift uten behov for overvåking. Vi ble kontaktet da Framo skulle bygge en 16-akset servostyrt maskin som utfører «Pick and Place» av rørsatser, og mater de inn i en CNC maskin (som brukes til å tilpasse rørene til den enkelte leveranse). Vår oppgave var å bistå med å automatisere rørsatshåndteringen.

Eksempelbilder på Axa CNC maskiner. Bildene er hentet fra: www.axa-maschinenbau.de

Presisjon og kvalitet til et nytt nivå

Den nye rørsatsmakinen hos Framo Fusa tar automatisering og presisjon til et nytt nivå.  Produksjonssjef Vidar Dale beskriver den nye maskinen som et stort fremskritt med hensyn til presisjon og kvalitet:

«En pumpe uten en god rørsats er ikke en god pumpe. Rørsatsene har alltid vært av høy kvalitet, og med den nye maskinen får vi høy kvalitet ved hjelp av automatisering».

Målet er å ha høyere kapasitet og mer effektiv produksjon ved bruk av ubemannet maskinering. Maskinen kan fortsette arbeidet etter at operatøren har gått hjem, sier Dahle.

Forbedret sikkerhet

Automatisering av produksjonen har også andre fordeler, blant annet økt sikkerhet og reduksjon av belastninger på produksjonsmedarbeiderne, poengterer Dahle:

«Mindre involvering av operatøren forbedrer sikkerheten i produksjonsmiljøet, og risikoen for personskader reduseres betydelig. Maskineringsmiljøet er nå beskyttet, godt ventilert og mindre støyende»

«Duotech er gode på planlegging, gjennomføring, support i etterkant. Sven har vært tilgjengelig og fulgt opp kunde etter avsluttet prosjekt. Veldig fornøyd.» 

Thomas Veivåg, Manager Production Engineering, Framo Fusa

Kontakt oss for vurdering av automasjonsmuligheter i ditt produksjonsanlegg

Sven Pedersen

  +47 952 51 422

Lignende prosjekter

  • Nordan hadde selv bygget en svært avansert maskin for liming og pressing av vinduskarmer. Den hadde vært i drift i mange år men det begynte å bli driftsproblemer. Pressa var ganske ustabil, og de klarte ikke å få hyllevare på lik presse. Slike kvalitetsproblemer kunne de ikke leve med og Nordan kontaktet Duotech for å levere ny styring til maskinen.